Geschiedenis van de conservenblikken

Geschiedenis van de conservenblikken

Conservenblikken in promotie

Een conservenblik is een gesloten blik waarin over het algemeen voedsel wordt bewaard omdat er geen lucht bij kan. Je kent ze wel vanuit de supermarkt. Zilveren blikken met een wikkel er omheen, geribbeld aan de zijkanten en afgesloten met een deksel waar je een blikopener voor nodig hebt, of een lipje om hem open te trekken. Maar met conservenblikken kun je maar dan voedsel verpakken. Veel meer. Wij zien de blikken gebruikt worden als verpakking van geschenken maar andere consumptiemiddelen zoals thee, koffie, snoepjes of bijvoorbeeld cosmeticaproduct.

Benieuwd welke conservenblikken wij ons assortiment hebben? Ga dan naar onze pagina voor conservenblikken.

Geschiedenis van de conservenblikken

Nicolas Appert

Nicolas Appert is de uitvinder van de eerst conservenblikken. Appert, van origine een Franse suikerbakker, wordt gezien als de uitvinder van het luchtdicht bewaren van voedselwaren. Ook wel genoemd als "de vader van het inmaakprocess". Appert is de methode van het luchtdicht bewaren van voedsel gaan uitwerken toen Napoleon Bonaparte, de keizer van de Fransen, in 1800 een beloning uitloofde van 12.000 Franc. Dit was bedacht om een betere manier te verzinnen om voedsel te bewaren zodat zijn troepen op een adequate manier bevoorraad konden worden als ze op veldtocht waren. Dit duurde wel een aantal jaren experimenteren, maar in 1809 diende Appert zijn uitvinding in en won de prijs. In het volgende jaar publiceerde hij zijn vinding onder de naam "L'Art de conserver les substances animales et végétales". Het eerste kookboek in zijn soort dat handelde over de moderne manier van bewaring van voedsel.

 

Commercialisatie

BoutappertcolljpbAppert vervolgde het process en creëerde zodoende de eerst commerciële inmaakfabriek ter wereld. Hij startte namelijk een handel om een uiteenlopende variëteit aan voedsel te bwaren in gesloten flessen. Dikwandige glazen flessen werden gevuld met eetwaren van allerlei soorten zoals wij deze hedendaags alsnog kennen. Ook voor gemaakte menu's werden verwerkt! Er werd vervolgens enige ruimte gelaten aan de bovenkant van de fles om de opening te kunnen sluiten met een kurk die er stevig werd ingeperst met een schroef. De fles werd ter bescherming in canvas gewikkeld, terwijl ze werd ondergedompeld in kokend water om vervolgens te worden verhit gedurende een door Appert, afhankelijk van de inhoud van de fles, nauwkeurig vastgelegde tijd.

Opmerkelijk is dat dit ongeveer 100 jaar was voordat Louis Pasteur bewees dat bacteriën werden gedood door verhitting. Ter ere van Appert wordt inmaken wel vaker "appertisatie" genoemd, dit ter onderscheid van pasteurisatie. De eerste pogingen van Appert van inmaken van voedsel door dit te koken gingen ten koste van de smaak van het inmaaksel, dit in tegenstelling tot het voedsel dat werd bereid middels pasteurisatie waarbij de temperatuur slechts 70 °C is.

Concurrentie

Omdat Appert zijn methodiek zo eenvoudig en makkelijk uitvoerbaar was, werd deze al snel veelvoudig gebruikt. In 1810 patenteerde zijn landgenoot Pierre Durand (a.k.a. Peter Durand) zijn eigen methodiek met een conservenblik. Een modernere manier voor het bewaren van voedsel. Vervolgens werden er in 1812 door de Engelsen Donkin en Hall beide patenten gekocht. Zij begonnen met het produceren van ingemaakt voedsel. Binnen tien jaar werd het Appert-model van inmaken geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Massaproductie van blikconserveren werd pas gewoon aan het begin van de twintigste eeuw.

luxe conservenblik

Gebruik van de blikken

Met name vanuit de scheepvaart was er behoefte aan lang houdbaar voedsel. Voedselvergiftiging en ondervoeding waren grote gevaren aan boord van de schepen en het conserven van voedsel bood hiervoor een ideale oplossing. Uitgevonden voor Napoleon's troepen, en vervolgens gebruikt door de zeevaart en naderhand helemaal geïntegreerd in de moderne samenleving. De eerste conservenblikken waren zware trommels die moeilijk te openen waren. Met messen of zelfs beitels moesten deze worden geopend. Pas nadat deze conservenblikken van dunner metaal werden gemaakt, zo'n 50 jaar verder, werden er ook speciale blikopeners ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er veel blikken die zonder opener kunnen worden geopend door aan een lipje te trekken. Zoals onze luxe conservenblikken waarin je jouw snoep/koekgoed geconserveerd in kunt bewaren! (klik op de afbeelding om ons luxe conservenblik te bekijken)

Aanbod conservenblikken

Conservenblik conservenblikken
Luxe Conservenblik conservenblik met lipje
Conserven visblikje vis conservenblikje