Collectors item ten gedachte aan Edward Poppe

Collectors item ten gedachte aan Edward Poppe

In samenwerking met Dhr. Dominique de Coninck hebben we een prachtig blik ontworpen en gevuld met heerlijke hoppekoekjes. De Coninck verkoopt de blikken en de opbrengst hiervan wordt gebruikt voor een goed doel, het steunen van een bouwproject van het nieuwe belevingscentrum. Het blik is gemaakt ter gedachte aan Edward Poppe, een zalig verklaarde priester uit Vlaanderen. Het desbetreffende blik is ons rechthoekige blik met los deksel, medium.

We hebben de Coninck gevraagd wat de reden is voor deze prachtige actie en om meer informatie rond het leven van Edward Poppe. Lees hieronder in alle rust verder!

Waarom een bedrukt blik?

"Met coronatijden kwamen er geen groepen bedevaarders meer langs tussen maart-mei in Moerzeke. Mei is traditioneel de bedevaartsmaand, maar nu mochten bedevaarten niet doorgaan. Om toch nog een beetje inkomsten te hebben, kwam ik met het idee om een blik rond deze zaligverklaarde te maken. Na surfen op het internet, ging ik in zee met Blikken.nl."

"Jeanette Groenendijk, grafisch vormgeefster van Blikken.nl,  heeft een prachtig deksel met de zaligeverklaarde ontworpen. Met de figuur van Poppe en het glasraam van de Poppekapel op de achtergrond kreeg ik een mooi blik toegestuurd met de titel van Poppe in vier verschillende talen. In het blik zaten ook lekkere hoppekoekjes die in Vlaanderen niet zo gekend zijn. De koekjes waren belangrijk omdat priester Poppe zoon van een bakker was."

"Kortom, ik ben zeer tevreden met dit prachtige blik. Het klantgeluk team van Blikken.nl heeft mij steeds te woord gestaan voor dit project en ik ben blij met hen in zee te zijn gegaan."

Over priester Poppe

Edward Poppe deksel

Exact honderddertig jaar geleden werd priester Edward Poppe in het Oost-Vlaamse Temse geboren, als zoon van een bakker. Priester Poppe groeide uit tot een zeer gekend Vlaams katholiek priester en werd zalig verklaard in 1999.

Zijn houding was er een om op te komen van de armen, aandacht te besteden aan de eucharistie en hij stond mee aan de wieg van de jongerenbeweging Eucharistische Kruistocht. Deze laatste had tot doel kinderen en jongeren in te wijden in het christelijk leven.

Verder werd hij in 1922 geestelijk leidsman van de "Centre d'Instruction pour Brancardiers Infirmiers" ( C.I.B.I.). In 1924 stichtte hij het Karmelklooster in Leopoldsburg.

Hij stierf op 10 juni 1924 in Moerzeke, nog geen 34 jaar oud. Moerzeke werd een waar bedevaartsoord en de Pius X-kapel of Priester Poppekapel met zijn graf wordt nog steeds massaal bezocht. Zijn bekendste leuze is: “ Ik sterf liever dan God maar half te dienen.”

Blik in de media

De bedrukte blikken zijn niet alleen heel goed ontvangen maar ook de media heeft er een luchtje van gekregen. Op kerknet.be staat een boeiend artikel over dit collector’s item.