Blikken verpakkingen: een duurzaam alternatief

Blikken verpakkingen: een duurzaam alternatief

Milieuvriendelijk, duurzaamheid, ecologisch. Dit soort termen kom je steeds meer tegen als je op zoek bent naar een verpakking, dit gebeurt over de hele wereld. De termen betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde: Een verpakking wat niet schadelijk is voor het milieu, hierbij wordt ook gedacht aan de productie en de levering. Er zijn een aantal duurzame verpakkingsmaterialen die je kunt gebruiken om de verpakking te verduurzamen. Wij leggen in deze blog uit wat een goed alternatief kan zijn voor een duurzame verpakking.

Wat betekent duurzaamheid voor je verpakking?

Een duurzame verpakking betekent dat je verpakkingen zo ontwikkeld zijn, dat het zo min mogelijk invloed heeft op het milieu, zonder dat daarbij het verpakte product aan kwaliteit verliest. Dit kan lastig klinken, maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven voor een milieuvriendelijkere verpakking. Een milieuvriendelijke verpakking houdt ook in dat je de verpakking kunt recyclen en/of hergebruiken. Dus wat betekent dit voor je verpakking? Het betekent dat je kunt kiezen voor een duurzame verpakking en duurzame verpakkingsmaterialen. Vervolgens kunnen ontvangers de verpakking ook recyclen of zelfs hergebruiken. En tot slot draag je ook bij aan het behoudt van het milieu.

Alternatief duurzame verpakking

Je kunt kiezen uit verschillende soorten duurzame verpakkingen zoals: karton of blik. Een handige en populaire verpakking is de BLIK Hieronder worden de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet. Waarom moet je een blik kiezen voor een duurzame alternatief?

Voordeel 1: Hergebruiken en recyclen

Een blik is jarenlang bruikbaar dus je kunt het dus zo vaak hergebruiken als je wilt. Je kan er eten in bewaren of je kun het ook gebruiken voor leuke cadeauverpakkingen of thuis als decoratie. En als je het niet wil hergebruiken kun je het blik recyclen, een blik is oneindig recyclebaar het behoudt dus altijd zijn materiaal kwaliteit. Hierdoor zijn dus weinig nieuwe grondstoffen nodig voor de productie. Blikjes recyclen wordt al jarenlang het meest gerecycled in Nederland.

Voordeel 2: Verschillende vormen

Een blik kun je in verschillende soorten vormen en maten krijgen. Afgestemd op jouw product kan het allemaal, een aantal voorbeelden: koekblik, verfblik of ander maatwerk blik. Echter hebben de blikken ook verschillende soorten kleuren. De keuze is dus helemaal aan jou en jouw product.

Voordeel 3: Bescherming

Een belangrijke eigenschap van het blik is de bescherming. Het beschermt tegen stof en roest, vervolgens is het ook lucht, licht en waterdicht. En tot slot is het blik ook veilig en gebruiksvriendelijk en is het blik onbreekbaar. Een blik biedt dus genoeg gemak en bescherming voor iedereen, zowel voor de gever als voor de ontvanger.

Voordeel 4: Relatief goedkoper

Blikverpakkingen zijn naast een duurzame verpakking ook economisch aantrekkelijk. Het is tegenover andere verpakkingen goedkoper in de productie. Het heeft de hoogste vulsnelheid en ze hoeven niet geïmporteerd te worden. Dit maakt de productie goedkoper want ze kunnen geproduceerd worden bij jouw in de buurt, dat maakt de productie relatief goedkoper dan andere duurzame verpakkingsmaterialen.

Dus kort samengevat, een blik is het ideale alternatief voor een duurzame verpakking. Het is voor vele producten toepasselijk en ook geschikt en je kan het zelf helemaal op maat maken, helemaal naar jouw stijl en product. Bijvoorbeeld een koektrommel die je de komende jaren kan gaan gebruiken. Je bent hoe dan ook al goed bezig want je bent al bewust aan het nadenken over een duurzame verpakking.

koffieblik_met_beugel