Hoe blikken worden gemaakt: een kijkje in het productieproces

Hoe blikken worden gemaakt: een kijkje in het productieproces

Het productieproces van blikken, zoals koekblikken of conservenblikken, is een complex en interessant onderwerp, dat verschillende stappen en aspecten omvat. In dit artikel zullen we proberen om een overzicht te geven van de belangrijkste fasen en factoren die betrokken zijn bij het maken van blikverpakkingen, van de grondstoffen tot het eindproduct.

Blikverpakkingen bestaan uit staal of aluminium, die beide metalen zijn die gerecycled kunnen worden. Afgedankte blikverpakkingen worden weer verwerkt tot nieuw staal en aluminium, waardoor er minder energie en grondstoffen nodig zijn voor de productie. Bovendien worden blikverpakkingen steeds dunner en lichter gemaakt, wat ook bijdraagt aan het verminderen van de milieubelasting.

De productie van blikverpakkingen kan in vier hoofdstappen worden verdeeld: de staal- of aluminiumbereiding, het drukken, het stansen en het in elkaar zetten. We zullen elke stap in meer detail bespreken.

Staal- of aluminiumbereidingblikken productieproces smelten

De eerste stap in het productieproces van blikken is het bereiden van het staal of aluminium dat gebruikt zal worden voor de verpakkingen. Staal wordt gemaakt van ijzererts, kalksteen en steenkool, die in een hoogoven worden gesmolten en vermengd. Aluminium wordtgemaakt van bauxiet, een erts dat eerst moet worden omgezet in aluminiumoxide en vervolgens in een elektrolyseproces moet worden gereduceerd tot aluminium.

Zowel staal als aluminium moeten vervolgens worden gewalst tot dunne platen, die op maat worden gesneden voor de blikproductie. Deze platen worden voorzien van een witte onderlaag, die dient als basis voor de bedrukking. De Nederlandse staal- en aluminiumindustrie hebben zich verplicht om tot de wereldtop te behoren wat betreft energie-efficiëntie, door middel van het Convenant Benchmark Energie-efficiency.

Drukken blikken productieproces

Drukken

De tweede stap in het productieproces van blikken is het drukken van de platen met het gewenste ontwerp. Dit kan in full colour of met speciale effecten zoals matte finish, emboss of inlays. Het drukken gebeurt met behulp van offsetdruktechniek, waarbij de inkt wordt overgebracht van een drukplaat naar een rubberdoek en vervolgens naar de metalen plaat. Het drukken moet zeer nauwkeurig gebeuren, om te zorgen dat de afbeelding goed aansluit op de vorm van het blik.

StansenStansen productieproces blikken

De derde stap in het productieproces van blikken is het stansen van de bedrukte platen in de gewenste vorm. Dit gebeurt met behulp van stansmachines, die met grote kracht de platen door een mal duwen. Hierdoor ontstaan de losse onderdelen van het blik, zoals de bodem, het deksel en het lichaam. Deze onderdelen worden vervolgens gesorteerd en gecontroleerd op kwaliteit.

In elkaar zetten

De vierde en laatste stap in het productieproces van blikken is het in elkaar zetten van de gestanste onderdelen tot een complete verpakking. Dit gebeurt met behulp van lasmachines, die de naden van het blik dichtlassen met een dunne laag tin. Vervolgens worden de bodem en het deksel aan het lichaam bevestigd met behulp van krimpmachines, die de randen omvouwen en samendrukken. Ten slotte worden de blikken gevuld met het product, afgesloten en geëtiketteerd.

Conclusie

Het productieproces van blikken is een fascinerend proces, dat veel techniek en vakmanschap vereist. Blikverpakkingen zijn duurzame verpakkingen, die gemaakt zijn van recyclebare materialen en steeds minder energie en grondstoffen verbruiken. Bovendien zijn blikverpakkingen veelzijdig en aantrekkelijk, omdat ze in allerlei vormen, maten, kleuren en bedrukkingen kunnen worden gemaakt. Blikverpakkingen zijn dus niet alleen praktisch, maar ook mooi om te zien.

Blikken bestellen?

Vind je blikken ook een fascinerend product? Op blikken.nl bestel je blikken in alle soorten en maten. Je kunt blikken namelijk uitstekend inzetten voor enorm veel doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een verpakking van een eigen product of als blikken geschenk.

Wil je blikken bij ons bestellen inclusief vulling en bedrukking en label? Ook dat is mogelijk. We kunnen de blikken helemaal aan de hand van jouw creatieve ideeën vormgeven en aanpassen naar wens. Vraag naar de mogelijkheden!