Hoe maak je een blikken telefoon?

Hoe maak je een blikken telefoon?

Als je aan blikken denkt, denk je vast meteen aan een koekblik en verfblikken? Waar veel mensen niet snel aan denken is dat blikken ook perfect zijn voor knutselideeën. Je kan er namelijk hele leuke dingen van maken! Wat dacht je van een bliktelefoon? Simpel, snel en toch heel leuk om eens te maken en uit te proberen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een blikken telefoon maakt.

Hoe werkt een blikken telefoon?

Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone in zijn/haar broekzak die ontelbaar veel functies heeft. Maar om te bellen heb je helemaal niet zo’n duur ding nodig, dat kan gewoon door middel van twee blikken! Zo’n blikken telefoon wordt veel gebruikt als speelgoedapparaat en is de ideale manier om kinderen de werking van geluidsgolven uit te leggen. En het is super simpel. Het enige wat je nodigt hebt zijn twee conservenblikken, waar je een draad tussen moet spannen. Als je vervolgens in het blik spreekt hoort degene aan de andere kant van de lijn wat je zegt, als deze het blik aan zijn/haar oor houdt. De geluidsgolven van jouw stem gaan aan de ene kant het blikje in en ‘reizen’ door de trilling van het touw naar het andere blikje. Daar kun je dus de geluidsgolven weer horen.

Stappenplan: hoe maak je een bliktelefoon?

Het maken van een bliktelefoon is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt zijn twee conservenblikken, een touw van ca. 5 meter, een spijker en een hamer. Stap 1: Sla met een spijker en de hamer een gaatje in de onderkant van beide blikken. Stap 2: Steek het touwtje aan beide kanten door het gemaakte gat. Gelukt? Maak vervolgens een knoop aan beide uiteinde van het touw. Zo kan het touw niet meer losraken van het blikje. Stap 3: Ga uit elkaar staan en zorg dat het touw volledig gespannen is. Nu kan je in het blikje praten, terwijl de andere het blik tegen zijn oor aanzet en luistert. Let op: zorg dat het touw altijd gespannen is als er gepraat wordt. Anders kunnen de geluidsgolven niet reizen over de trilling van het touw, en zal je niets horen.

blikken telefoon maken

Meer leuke ideeën met blikken

Het maken van een blikken telefoon is lang niet het enige knutselwerk wat je met blikken kan maken. Er zijn nog veel meer leuke ideeën wat je kan doen met lege blikken. Wat dacht je van het maken van muziekinstrumenten? Met gespannen ballonen die je over blikken heen plaatst, maak je een heus drumstel en met wat rijst heb binnen no-time een eigen ‘shaker’. Bekijk ook is onze andere blogs voor meer ideeën wat je met blikken kan.