Waar komt koffie vandaan?

Waar komt koffie vandaan?

Wereldwijd geliefd, koffie. Deze heerlijke drank kent tegenwoordig iedereen en we kennen allemaal de verschillende varianten van de drank. Toch weten maar weinig waar koffie vandaan komt of hoe het ontdekt is. Best gek eigenlijk. We vonden dat daar verandering in moest komen en dus leggen we je het hieronder uit.

Oorsprong koffieKoffieplant

Koffie vindt zijn oorsprong in het koninkrijk kaffa, het tegenwoordige Ethiopië. Het kreeg er de naam buna, bunn of bunchum en dit betekent boon. Over de ontdekking bestaan verschillende verhalen. De bekendste is die van een herder, Kaldi genaamd. Hij was een geitenhoeder op de hoogvlakte van Ethiopië en zag dat zijn geiten, nadat ze van bepaalde bessen hadden gegeten heel opgewonden werden. De herder werd nieuwsgierig en plukte er een aantal, kookte ze verkreeg hierdoor het eerste ''bakkie koffie'' ooit. De drank was bitter, maar gaf bovenal een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een andere legende vertelt het verhaal van een Soefi geleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna de wijn vervangen hebben als dé religieuze drank.

Verspreiding koffie

Nadat koffie ontdekt was in Ethiopië werd de drank opgemerkt door Arabische handelaren. De Arabieren waren helemaal weg van koffie en zetten daarom ook de teelt van de koffieplanten in gang. Ondanks pogingen om de drank helemaal voor hun zelf te houden, door middel van een uitvoerverbod, werd de de bittere drank heel snel populair in bijna alle islamitische landen. De havenstad Mokka, hiernaar is een koffiesoort vernoemd, werd de belangrijkste distributeur en zo werden de bonen verpsreid naar Egypte en Syrië. In het tijdperk van de VOC werd het Arabische monopolie op koffie doorbroken. Daardoor kwam de drank terecht in grote Europese steden, India en Indonesië. Via deze plekken werd het verspreid over de hele wereld. Wist je dat het eerste koffiehuis van Europa nog steeds open is, dit is het caffè Florian aan het wereldberoemde San Marcoplein in Venetië. Dit café is al open sinds 1720!

Verschillende soortenKoffie bonen

In de tijd dat koffie wereldwijd bekendheid verkreeg werden ook verschillende soorten ontdekt. De soort waarmee het begon, de Arabica, was niet langer de enige soort. Er zijn tegenwoordig wel meer dan 100 verschillende botanische koffiesoorten bekend, de meesten zijn alleen niet geschikt voor consumptie. Daarnaast zijn er ook veel varianten van de welbekende Coffea Arabica ontstaan. Tegenwoordig worden er 2 soorten het meest gekweekt, dat zijn de Arabica en de Robusta. De Robusta komt vooral uit het Afrikaanse tropisch regenwoud van Senegal tot Uganda en deze soort gedijd het beste lager gelegen gebieden. De Arabica groeit het beste op grotere hoogtes.

Koffieblikken

Ben jij een verkoper van koffie en ben je op zoek naar koffieblikken die jouw merk kunnen vertegenwoordigen? Of ben je op zoek naar een mooi gepersonaliseerd blik voor koffie voor op kantoor of in de keuken thuis? Met een mooi blik met bedrukking of label naar een eigen ontwerp heb je een perfect blik gevonden! Dit kun je al vanaf lage getallen bestellen en kun je helemaal zelf ontwerpen zodat hij perfect aansluit bij de stijl van jouw bedrijf, merk of organisatie.