Wat moet je doen met lege verfblikken?

Wat moet je doen met lege verfblikken?

Na het afronden van je schilderproject sta je wellicht met lege verfblikken in je handen. Maar wat moet je nu met deze blikken doen? Gooi je ze zomaar bij het restafval? Of is er een andere, meer verantwoorde manier om ze te verwerken? In deze blog vertellen we je alles over wat je moet doen met lege verfblikken.

Blikken schoonmaken en recyclenverfblikken recyclen

De meest voor de hand liggende en 'groene' optie die je hebt voor je lege verfblikken is ze laten recyclen. Hier neem je de volgende stappen voor.

Stap 1: Restjes verf verwijderen

Het is belangrijk om zoveel mogelijk verfresten uit het blik te verwijderen. Dit doe je door het blik goed te laten uitlekken. Je kunt hiervoor een kwast of spatel gebruiken om de laatste restjes te verwijderen. Vervolgens kun je de opening van het blik afdekken met een stuk karton of plasticfolie.

Let op:  Nog vloeibare verf over? Giet het niet door de gootsteen of de wc, maar lever dit in bij de milieustraat. Verf wordt namelijk beschouwd als klein gevaarlijk afval.

Stap 2: Blik schoonmaken

Zodra de restjes verf verwijderd zijn, is het belangrijk om het blik schoon te maken. Dit doe je door het blik met water en zeep af te wassen. Verwijder alle stickers en labels van het blik.

Stap 3: Blik inleveren

Lege verfblikken kun je op verschillende manieren inleveren:

  • Bij de milieustraat: De meeste milieustraten hebben een speciale bak voor lege verfblikken. Hier kun je de blikken gratis inleveren.
  • Bij de bouwmarkt: Sommige bouwmarkten, zoals Praxis en Gamma, hebben een inleverpunt voor lege verfblikken. Je kunt hier de blikken gratis inleveren.
  • Bij de verfwinkel: Sommige verfwinkels nemen lege verfblikken terug. Informeer bij jouw verfwinkel of dit mogelijk is.

Let op: In sommige gemeentes is het mogelijk om lege verfblikken bij het restafval te gooien. Dit is echter niet de meest milieuvriendelijke optie. Door de blikken in te leveren, worden ze gerecycled en kan het materiaal opnieuw worden gebruikt.

Alternatieven voor weggooienverfblik pennenblik

Ben je creatief? Dan kun je lege verfblikken ook een tweede leven geven. Er zijn tal van leuke en originele DIY-projecten die je met lege verfblikken kunt maken. Zo kun je ze gebruiken als:

  • Opbergpotten: Lege verfblikken zijn perfect om kleine spulletjes in op te bergen, zoals knopen, kralen of schroeven.
  • Bloempotten: Je kunt lege verfblikken omtoveren tot originele bloempotten. Versier de blikken met verf, stickers of andere materialen.
  • Pennenbakjes: Lege verfblikken zijn ideaal om pennen, potloden en andere bureauaccessoires in op te bergen.
  • Windlichten: Maak van lege verfblikken prachtige windlichten. Je kunt ze versieren met glasverf of mozaïek.

Blikken telefoon

blikken telefoon maken

Heb je kinderen? Dan is het een leuk idee om de verfblikken, nadat je ze hebt schoongemaakt, om te toveren tot blikken telefoon. Geen kinderen? Misschien wilt een school in de buurt of buitenschoolse opvang de blikken wel van je overnemen!

Wil je weten hoe je een blikken telefoon maakt? Lees onze uitleg over het maken van een blikken telefoon!

Tips:

  • Koop alleen de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Zo voorkom je dat je met restjes verf zit.
  • Gebruik een verfblikopener om het blik te openen. Zo voorkom je dat je het blik beschadigt.
  • Laat de verfblikken goed uitlekken voordat je ze schoonmaakt.
  • Verwijder alle stickers en labels van de blikken.