Duurzaam verpakken doe je met blik

Duurzaam verpakken doe je met blik

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor het milieu en voor duurzaamheid. Zo zijn producenten en consumenten op zoek naar de meest duurzame manier om etenswaren te bewaren. Blik is hier een goede kandidaat voor, aangezien het een heel duurzaam product is en we leggen uit waarom.

Blik wordt wereldwijd gebruikt om etenswaren in te bewaren, hier is blik namelijk enorm geschikt voor. Door de blikverpakking kun je etenswaren er oneindig lang in bewaren, dit omdat blik luchtdicht is, afgesloten van licht en vocht. Ook is blik perfect te recyclen, het verliest namelijk nooit zijn kwaliteit en kan oneindig hergebruikt worden. Conservenblikken en voorraadblikken of voorraadbussen worden meestal ingezet voor het bewaren van etenswaren.

De voordelen van verpakken met blik

Verpakken met blik voorkomt afval

Door producten in blik te verpakken wordt afval voorkomen. Producten in blik gaan namelijk jarenlang mee aangezien de inhoud beschermd is tegen zuurstof, gas, licht, vocht en andere invloeden. Hierdoor behouden de waren in het blik het beste hun eigenschappen en smaak. Blik is bovendien onbreekbaar en kan heel lang bewaard worden, hierdoor belanden ze niet zo snel in de afvalbak. Mooi voorraadbussen worden vaak vele jaren lang in de keuken bewaard. En wanneer ze vervolgens weggegooid worden, dit kan gewoon bij het normale afval, worden ze er zo weer uitgehaald door middel van een magneet zodat het blik recycled kan worden.

Blik is veilig en betrouwbaar

Blikverpakkingen scoren het beste op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Ze bieden namelijk 100% bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast zijn ook gevaarlijke goed te verpakken in blik aangezien blik niet breekt.

Als je eten, bijvoorbeeld boontjes, lange tijd wilt bewaren is blik de beste optie. In blik worden de smaak en vitaminen het best bewaard zonder dat hiervoor conserveringsmiddelen nodig zijn.

Economisch aantrekkelijk

Naast dat blik dus een duurzaam product is, is het economisch gezien ook nog eens heel aantrekkelijk. Blikverpakking hebben namelijk de hoogste vul snelheid, hebben geen secundaire verpakking nodig, zijn goed stapelbaar en kunnen dicht bij de klant geproduceerd worden wat transportkosten bespaart. Daarnaast is het eten in het blik vers bereid en hoeft het alleen nog maar kort opgewarmd worden en hoeft het blik niet gekoeld worden, dit alles bespaart een hoop energie.

Blik, een duurzame verpakking

RecyclingBlik recyclen

Wat is de meest gerecyclede verpakking van Nederland? Niet glas of plastic, maar blik! Blik wordt met grote magneten uit het huisvuil teruggewonnen. Hierdoor is het ook nog eens het enige verpakkingsmateriaal dat niet apart ingezameld hoeft te worden, ook dat bespaart een hoop energie, tijd en geld. In Nederland worden meer dan 9 van 10 (!) blikjes gerecycled, hiermee is Nederland zelfs wereldwijd leidend.

Het recyclen van blik heeft de volgende voordelen:

  • Blik kan gewoon in de afvalbak en heeft geen aparte inzameling nodig.
  • Blik kan oneindig gerecycled worden zonder dat het zijn kwaliteit verliest.
  • Als staal gerecycled wordt bespaart het 70% van de productie kosten en bij aluminium wordt zelfs 95% bespaart op energie.
  • Recyclen van blik is eenvoudig en kosteneffectief.
  • De CO2 -uitstoot en het energieverbruik wordt aanzienlijk teruggedrongen.

Het recyclen van metalen verpakkingen bespaarde alleen al in 2016:

  • 4,8 miljoen ton ijzererts
  • 1,7 miljoen ton steenkool
  • 4,7 miljoen ton CO2

Blik blijft zich ontwikkelen

Blik blijft zich ontwikkelen, een steeds hoger percentage van al het blik wordt gerecycled. Dit bespaart, zoals eerder al genoemd, 70% tot 90% van de verbruikte energie bij de productie. Maar de blikverpakkingen zelf worden ook steeds beter, zo werden de blikjes de afgelopen 20 jaar wel 33% (!) lichter en wordt er 30% minder CO2 uitgestoten bij de productie van een blikverpakking ten opzichte van 15 jaar geleden.

Wil je weten hoe jij jouw product, cadeau etc. duurzaam kunt verpakken? Neem een kijkje in onze webshop en ontdek de mogelijkheden van blikken!

(bronnen: APEAL, Stichting Kringloop Blik, Metaal Magazine)