Wat is een conservenblik?

Wat is een conservenblik?

Een conservenblik, een term die je vast wel zult kennen. Toch blijkt dat veel mensen niet goed weten wat een conservenblik is. Wikipedia heeft over de betekenis van een conservenblik het volgende te zeggen. "Een conservenblik (ook wel als 'een blik' aangeduid) is een gesloten blik waarin voedsel zit. Doordat er geen lucht bij kan, blijft het voedsel na sterilisatie bij hoge temperatuur lang houdbaar." Dat is een goede beschrijving maar bevat nog niet alle informatie. Een conservenblik heeft namelijk vele eigenschappen en moet aan een aantal eisen voldoen.

Ontstaan conservenblikkenHet eerste conservenblik

De scheepvaart en met name de marine had een techniek nodig om voedsel lang te bewaren. Ze waren namelijk lange tijd op zee. Voedselvergiftiging en ondervoeding waren grote gevaren aan boord, maar de oplossing werd in 1809 gevonden. De Fransman Nicolas Appert legde de basis voor de tegenwoordige conservenblikken. Hij gebruikte glazen flessen om voedsel te bewaren. Een jaar later werd door de Brit Peter Durand het metalen conservenblik uitgevonden. De eerste conservenblikken waren zware blikken die lastig te openen waren. Pas 50 jaar later werden ze van dun metaal gemaakt en kwamen er speciale blikopeners op de markt.

De eigenschappen van een conservenblik

Je kunt je voorstellen dat je voedsel niet zomaar in een blik kunt stoppen. Het blik moet namelijk verschillende eigenschappen hebben voordat hij daarvoor geschikt is om voedsel in te bewaren. Eten wordt steriel in het blik gestopt, dit houdt in dat er geen bacteriën meer op zitten. Hierdoor bederft het eten niet. Om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën bij het eten komen moet het blik luchtdicht. Ook moet het niet zonlicht doorlaten, dit veroorzaakt namelijk kwaliteitsafname van het eten. Ook moet de binnenkant van een conservenblik voorzien zijn van een coating. Als er namelijk blik of tin mengt met het eten wordt het eten giftig, de coating zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

Wat kan er in een conservenblik?Verschillende conservenblikken

In een conservenblik kunnen enorm veel producten gestopt worden. De meeste bekende vullingen zijn:
  • Groente, denk aan doperwten of sperziebonen.
  • Vis, bijvoorbeeld tonijn.
  • Fruit, zoals perzik in blik of ananas.
  • Vlees, bijvoorbeeld spam.
  • Diervoeding, katten- of hondenvoer.

Een blik met potentie

Conservenblikken zijn goed te gebruiken als promotioneel product of als verpakking van jouw product. Je kunt namelijk enorm veel verschillende producten in een blik stoppen en met een wikkel kun je heel krachtig en duidelijk jouw merk laten zien. Op Blikken.nl vind je een grote variatie aan conservenblikken die je stuk voor stuk kunt laten vullen met wat je maar wilt en kunt bedrukken met een ontwerp naar keuze. Een blik kun je heel goed inzetten als promotioneel product of als verpakking van jouw product! Wil je weten waarvoor conservenblikken in het verleden al zijn ingezet? Bekijk dan eens de inspiratie pagina. Wanneer een blik beschadigd is, lek is of bol staat moet het weggegooid worden. Er is dan een gevaar op voedselvergiftiging, bijvoorbeeld botulisme.